Besväras du av lårskav? Juniid är lösningen
Många kvinnor upplever dagligen obehag av att deras lår skaver mot varandra så att besvärliga skavsår uppstår. Det har fram tills nu inte funnits ett klädesplagg speciellt designat för att reducera problemet med lårskav för kvinnor. Juniid Thights Woman är en innovation från Sandra Söderberg i Juniskär. Köp direkt på webbshoppen >>Potatis och purjolöksoppa
8 potatisar
1 st purjolök
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
örtsalt, svartpeppar
Hacka purjolöken. Koka i 10-15 minuter tills de skivade potatisarna är mjuka.
Ananaspaj
Pajbotten
3dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
150 smält smör
Arbeta samman degen och fyll pajformen
Fyllning
1 ägg
1/dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
rivet skal av 1 citron
450g krossag ananas
Rör ihop ingredienserna lägg sist i den avrunna (nu cirka 300g) krossade ananasen och lägg sedan på pajdegen. Grädda näst längst ner i 40 min (tills kanterna fått färg). 175 grader
Joakim och Sandras jordgubbs och haloumisallad
4 portioner
Dressing
1/2 dl balsamvinäger
1 dl rapsolja
1 msk farinsocker
1 krm salt
1/2 tsk svartpeppar
Sallad
400 g färska jordgubbar
1/2 dl färsk basilikablad
1/2 dl färsk myntablad
250 g Haloumi
Skiva jordgubbarna i centimetertjocka skivor. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över jordgubbarna och låt dra. Blanda i basilika och myntabladen tillsammans med varm skivad och grillad haloumi.
Grekisk vegetarisk paj
Pajdeg
1,5 dl Havregryn
3 dl Vetemjöl
2 msk Solrosfrön
2 msk Sesamfrön oskalade
1 msk Basilika
150 g Smör
2 msk Olivolja
Fyllning
250g Broccoli (liten bukett)
1 litet Blomkolshuvud
1 litet pkt fetaost
1 liten burk Kalimataoliver
10 st Soltorkade tomater
Äggstanning
2 dl Mjölk
3 st Ägg
1/2 tsk Salt
1/2 tsk Peppar
Blanda havregryn, vetemjöl, seamfrön, solrosfrön och basilika. Tillsätt smör och olivolja och blanda till en jämn deg. Fördela den i en pajform och täck pajbotten med skivor av ost. Lägg över hackad blomkol, hackad broccoli, smulad fetaost, oliver, soltorkade tomater och toppa med lite riven ost. Vispa mjölk och ägg som sedan hälls över pajen. Grädda i 200 grader i 60 min. Täck med folie de sista 30 min och om pajen för för mycket färg innan den är klar.
Pizzasallad
1 st vilkålshuvud
2 st vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
4 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk socker
2 msk ättika
1 tsk salt
2 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk italiensk salladskrydda
Hyvla vitkålen med en osthyvel i ett durkslag. Koka upp resten av ingredienserna i en kastrull. Placera durkslaget med den sköljda rivna vitkålen ovanför så att den blir lite mjuk. Häll sedan allt i en skål, rör om och förvara i kylskåp.
Viltburgare med grön currypasta
8 st hamburgare
600 g vildsvinsfärs
2 tsk grön Currypasta
1 msk kycklingfond
1/2 msk grillkrydda
2 tsk svartpeppar
2 tsk flingsalt
Blanda alla ingedienser och pressa varje hamburgare 75g vardera. Stek eller grilla.
Sandra & Joakims Raita
1/2 dl myntablad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl filmjölk
1 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
Blanda allt i en mixer
Sandras knäcke
1 dl Rågsikt
1 dl Vetemjöl
1/2 dl Solroskärnor
1/2 dl Pumpakärnor
1/2 dl Linfrön
1/2 dl Oskalade sesamfrön
1/2 tsk Salt
1/2 dl Rapsolja
2 dl Kokande vatten
Gör så här:
Blanda alla torra ingrediender. Tillsätt rapsoljan och det kokande vattnet. Blanda ordentligt och bred sedan ut blandningen på bakplåtspapper. Använd ännu ett bakplåtspapper ovanpå och kavla till en tunn kaka som ska vara lika stor som bakplåtspapperet. Tag bort det övre bakplåtspapperet och grädda i 150 grader i 1 timme tills det är hårt. Bryt brödet i lagom stora bitar.
Joakims midsommarsill
500 g Senapssill
4 ägg
2 röda lökar
3 dl gräddfil
Koka äggen och hacka eller dela två gånger i äggharpa. Hacka den röda löken och blanda alla ingredienser direkt i serveringsskålen. Serveras kylskåpskall.
Joakims baconburgare 6st
600g vildsvinsfärs
1/2 dl Bacon från vildsvin
2 tsk Svartpeppar
1 tsk salt
Hacka baconet fint och rör om tillsammans med övriga ingredienser. Dela upp färsen till 100g/per burgare. Servera med Aioli och hamburgerbröd.
Joakims Ramslökssmör
400g smör
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
5 blad färsk basilika
½ dl klippt färsk eller frusen ramslök
Pressa vitlöksklyftorna i smöret. Vänd ner salt och kryddor och rör ordentligt tills allt är blandat. Lägg ut på bakplåtspapper och forma till en lång korv. Låt stelna i kylen.
Daimtårta
2 marängbottnar
4 dl vispgrädde
Daim efter smak
Jordgubbar
Vispa grädden och blanda med krossad Daim och varva med marängbottnarna.
Dekorera med jordgubbar.
Potatisklyftor
Potatis
Olivolja
Flingsalt
Beräkna ca 2 stora potatisar per portion. Borsta potatisen och skär i stora klyftor. Häll över rikligt med olivolja. Ställ in i ugnen i 200 grader ca 20 min tills de är gyllenbruna. Strö över med flingsalt när de är klara.
Vitlökssmör
500g smör
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
5 blad färsk basilika
½ dl klippt persilja
Pressa vitlöksklyftorna i smöret. Vänd ner salt och kryddor och rör ordentligt tills allt är blandat. Lägg ut på bakplåtspapper och forma till en lång korv. Ställ in i kylen och låt stelna.
Mangosalsa
1 st röd lök
1 st röd chili
2 st citron
2 pkt fryst mango
Finhacka lök och chili. Pressa ur saften ur citronerna och häll ner. Häll över de frysta mangobitarna. Låt dem tina och servera medan de fortfarande är väl kylda och läskande.
Joakims inlagda champinjoner
3 msk smör
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk socker
1 tsk kryddpeppar
1/2 tsk salt
Lenas Tunnbrödssnacks
Olja
Saltflingor
Baconinlindad halloumi
1 paket Halloumiost original
Passar bra som snacks eller tillbehör i buffé.
Kräftgryta
Olja
2 paprikor i olika färg
1 purjolök
1 burk kräftstjärtar
1 burk crème fraiche sweet chili
Salt
Peppar
Äggsås
3 msk Vetemjöl
5 dl Mjölk
Salt
Vitpeppar
2-3 Ägg (ev fler om man vill)
Hitta fler recept med hjälp av orden nedan:
Tips mot lårskav - Plagget som hjälper
www.juniid.se
Fler recept på vilt hittar du på www.devilda.se
Kommunikation och Design
www.junide.se